Бирата и жените
Полезните страни за нежната половинка...Превенция на ракаФитоестрогените, полифенолите и фенолните киселини в състава на малца
и хмела действат като мощни антиоксиданти и защитават организма от
ракови заболявания. Фитоестрогените в бирата понижават риска от
възникване на рак на млечната жлеза и матката. Може би поради тази
причина все повече жени се превръщат във фенове на тази древна напитка. В
Германия 65% от любителите на бира са жени и тяхното потребление расте
заедно с нарастването на популярността на здравословното хранене.
Превенция на остеопорозатаПарадоксално е, но млякото може да спомогне за извличането на калция
от тялото. Това се дължи на аминокиселините със съдържание на сяра,
които освобождават калция от костите. И това е още една причина жените
да предпочетат бирата – съдържанието на калций и магнезий подсилва
костите и ги защитава от счупвания. А това е твърде възможно да се случи
при жените над 50 години. Статистиките еднозначно потвърждават –
колкото повече мляко се употребява, толкова по-голям е рискът от
чупливост на костите. При бирата е точно обратното. И въпреки това не
бирата, а млякото се счита за здравословна напитка! Ако се вгледаме в
състава на млякото – висока калоричност, животински белтък, млечни
мазнини с холестерол, откриваме, че то спада към рисковите храни.
Превенция на сърдечносъдовите заболяванияАлкохолът в малки количества също има своето значение при
профилактиката на сърдечносъдовите заболявания. Той подпомага работата
на сърцето, разширява кръвоносните съдове и намалява риска от инфаркт
или инсулт. Идеалната дневна доза е приблизително 40 мг алкохол за
мъжете и около 30 мг за жените – това отговаря на 1 и ½ - 2 чаши бира
дневно. Такова количество бира понижава риска от инфаркт с повече от
50%. Може да се каже, че половината инфаркти биха били предотвратени при
ежедневна употреба на бира.
До климакса жените са защитени от заболявания на сърцето чрез хормона
естроген. След климакса е препоръчително да приемат по чаша бира като
профилактика на сърдечносъдовите заболявания. Липсата на естроген се
компенсира от фитоестрогените в бирата.