simonna1971 Администратор
пол : Зодия : Брой мнения : 83 Регистрация : 06.04.2011 Години: : 52 Местожителство : Ямбол Работа/Хоби : Главен асистент-преподавателка във ВУЗ,Инженер-магистър на техническите науки , Хоби:Компютри/Софтуер и Хардуер/ Девиз: : Които не ме харесва да ме вземе в тях, за да не ме гледат другите.
| Заглавие: Леглото не е място за домашните любимци Чет Апр 07, 2011 8:38 pm | |
| еглото не е място за домашните любимци Хората, които спят с котките или кучетата си, рискуват да се заразят с опасни паразити и инфекции, които дори могат да застрашат живота им. За това предупреждават американски ветеринари, подчертавайки, че най-уязвими са децата и хората със слаб имунитет. „Рискът от болести и инфекции, пренесени от животни на хора в резултат на близък контакт между любимците и стопаните им, е реален. Регистрирани са случаи с летален изход” твърдят Бруно Чомел от Университета на Калифорния и Бен Сун, директор на ветеринарна дирекция към калифорнийското Министерство на здравеопазването. Според статистиките, 53% от американците, които отглеждат кучета, ги смятат за членове на семейството, а 56% от тях признават, че кучето им спи в тяхното легло.
- Ехинококозата (кучешка тения) е тежка инфекциозна и паразитна болест, пренасяна от кучета. Човекът се заразява лесно при неспазване на лична хигиена.
- Токсоплазмозата се причинява от бактерия, която се
отделя от урината, фекалиите, слюнката и млякото на котката. Човек може да се зарази от пряк контакт с котки. Токсоплазмозата е особено опасна за бременни жени!
- Келътсъщо е болест, която
най-често се пренася от котките. Изразява се в появата на червени петна, които могат да са навсякъде по тялото.
- Фелинозата е остра инфекциозна болест, пренасяна от котки. Човек може да се зарази най-често при одраскване.
Гражданите на САЩ отглеждат повече котки, отколкото кучета, а болестите, пренасяни от първите, са по-често срещани и по-опасни, обясняват Чомел и Сун. Въпреки че различни изследвания доказват благотворното въздействие на домашните любимци върху психичния комфорт на стопаните им, експертите посочват редица случаи, в които съвместният сън и целувките с любимеца са довели до сериозни здравни проблеми. Дори да не допускате домашните животни в леглото си, не забравяйте редовно да ги ваксинирате и обезпаразитявате. | |
|